Een groendak voor

Mathenesserlaan 294 en 296

 

De pilot

Het begon allemaal met het initiatief van Angelique Boel van Boulevard, om voor de gemeente Rotterdam een pilot project groenedaken op te zetten. Samen met de buren van 292 en 296 trokken wij naar de diverse vergaderingen van Boulevard.

Er werden offerten aangevraagd bij drie verschillende aannemers en er kwam een technisch onderzoek door een onafhankelijk bureau naar de technische haalbaarheid van groen op onze toch al meer dan 100 jaar oude daken.

Leggen

Technisch onderzoek

Dit technische onderzoek, kosten 750,- euro per huis, cadeautje van de gemeente, resulteerde in:

  1. 1.een gat in het dak om de dikte, hoogte en kwaliteit van de dakbalken te controleren.

  2. 2.een advies om alle dakranden te vervangen.

  3. 3.een advies om vóór het aanleggen van het groene dak een sterkte controle te laten uitvoeren door een adviesbureau.


Dus de gemeente (wij met z’n allen) heeft 750,- euro per huis uitgegeven, om uit te zoeken of er een groen dak op een huis kan, aan een bureau dat niet durft, of kan uitrekenen of er een groen dak op kan? En ze komen er nog mee weg ook!

De rekensom

Een kleine rekensom leert dat als het grind er af gaat er wel groen op het dak moet kunnen, als men maar geen daktuin aan wil gaan leggen.  Grind weegt ongeveer 60 Kg/m2. Het droge gewicht van het sedum dak is ongeveer 20 Kg/m2 en daar komt een water bergings capaciteit van 55 liter/m2 (gegarandeerd 40 liter/m2) bij. Samen ongeveer 75 Kg/m2. Aangezien het dak na die 100 jaar er nog bij ligt als een biljartlaken (onder afschot) durf ik die 15 Kg extra belasting wel aan. Het grind heeft in de loop der jaren veel stof vastgehouden, dat zal ook heel wat water vasthouden. Met deze conclusie is overigens niet iedereen het eens, zie ook: Leven op daken.

De huidige stand van zaken

13 jaar geleden, toen wij in dit pand trokken, hebben we direct de dakbedekking laten vervangen, het lekte hier een daar en was niet geïsoleerd. Het grind hadden we weg laten halen en niet meer terug gebracht. Op nummer 296 had Han ongeveer 15 jaar geleden hetzelfde gedaan, met dit verschil dat daar wel grind was terug gekomen. Huis nummer 292 heeft nog een erg oud dak en moet dat eerst laten vervangen, voordat er een groen dak op kan.


In hun rapport adviseert het adviesbureau de dakranden te verhogen. Deze werden vroeger niet zo heel hoog uitgevoerd, en door de isolatie die we er op hebben laten aanbrengen zijn ze feitelijk nog lager geworden. Dit had de aannemer ons toen al moeten adviseren. Maar omdat het al 15 jaar goed gaat met deze lage dakranden en we door het groen nog minder last van stuwing zullen krijgen besluiten we de dakranden lekker te laten zitten. Bovendien kunnen we ook nog met het groen een halve meter uit de dakrand weg blijven zodat het groen geen problemen bij de dakrand kan veroorzaken.

De offerten

In de offerten die we van de verschillende aannemers krijgen wordt, tegen mijn wil, steevast van het totale dakoppervlak uitgegaan. Als we de kosten van de dakrand vernieuwing er af laten, zitten de offerten nog steeds (ver) boven de 60,- euro /m2.

Sempergreen

Maar dan komt Daniel Goedbloed van de gemeente met een offerte van het bedrijf Sempergreen. Hij had deze offerte voorbij zien komen ivm een subsidie aanvraag voor het grote 50er jaren woonblok aan de Nieuwe Binnenweg.

Als Sempergreen een offerte uitbrengt blijkt deze, ondanks het feit dat wij een veel kleiner dak oppervlak hebben, nog steeds minder dan 50,- euro /m2 te bedragen. De subsidie bedraagt 30,- euro/m2. Dus de kosten bedragen nu slechts 20,- euro/m2.  Maar dan moeten we het wel zelf leggen. Dat leggen van het groene dak is een peuleschil, wat veel erger is is het naar boven sjouwen!

Takelen

De gehuurde verhuislift is niet de beloofde lengte van 18 meter, of wij kunnen toch niet rekenen, en haalt niet de nok van nr 296. Dan alles maar naar de zolder van 294. Helaas staat er een auto van een onbekende eigenaar in de weg. De verhuislift kan onverrichter zaken terug naar Boels, we takelen alles met een geimproviseerde hijskraan naar boven. De vergelijkingen met de komische serie “Buurman en buurman” beginnen zich op te dringen, het wordt een vrolijke boel. Na drie dagen is alles boven, zijn wij bekaf en kan het leggen beginnen.

Terwijl ik bezig ben de 1,20 meter lange rollen sedummat doormidden te snijden zodat ze hanteerbaarder worden, zetten RET controleurs hun bus in het groen. Als ze zien dat ik daar een foto van maak zetten ze hem gauw aan de overkant op de stoep bij de tramhalte. Nog steeds erg lomp, het is zaterdag ochtend, er zijn vrije plekken zat.

Wij hebben besloten om eerst een WW-folie (vijverfolie) neer te leggen. Strikt gezien niet noodzakelijk, maar ik vind het wel een prettig idee. De halve rollen sedummatten in vuilniszakken het dak op gesleurd. (We hebben nu voor een jaar aan vuilniszakken op voorraad).

Op de vijverfolie komt de Drainage plaat, hier nog op rol. Het is een soort eierdoos van plastic, maar dan veel kleiner. Teveel aan regenwater zal door het groenpakket heen dringen en kan dan door de drainage plaat weglopen. Aan de onderkant zit een wit weefsel, aan de bovenkant zit een zwart wortelwerend doek.

Han legt het groendak ook op de kleine stukjes voor zijn studeerkamer. Dat had ik ook wel gewild, maar het schijnt niet te kunnen op zinken daken, dus dat komt later misschien wel eens. Met een stalen hoekprofiel scheidt hij het groene dak op de grens met de buurman van 298 (die eigenlijk ook wel mee had willen doen, zo bleek later. Communicatie foutje.)

Even voorstellen

Han Veldkamp en Cobi Teensma wonen op nummer 296.

De familie Jonker & Wu woont op nummer 294. Mijn naam is Gerard Jonker.

Op het grote dak van 296 legt Han het groen alleen boven de studeerkamer. Ook hier komt weer een hoekprofiel tussen zijn dak en dat van de buren.

Het zwarte vilt-achtige doek op de drainage plaat maakt echt een biljarttafel van het dak. Daarop komen de steenwol platen (sorry: Substraat platen).

En op de substraat platen komt de sedummixmat. Er gaan drie platen onder 1 hele rol sedummat.

Klaar

Omdat het zulk droog weer was hebben we om de dag, in totaal drie keer, gesproeid. 

Foto: Han Veldkamp, dak 296

Foto: Han Veldkamp, dak 296

Afbeelding: Sempergreen